fbpx
Þriðjudagur 19.október 2021

Scandal shakes Icelandic politics: Bar tapes of MP‘s and former ministers reveal misogyny and political appointments

Ritstjórn DV
Föstudaginn 30. nóvember 2018 07:00

The six MP's. From left, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Ólafur Ísleifsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Anna Kolbrún Árnadóttir, Karl Gauti Hjaltason and Bergþór Ólason.

Ekki missa af Helstu tíðindum dagsins í pósthólfið þitt

Lesa nánar

Scandal shakes Icelandic politics as secret recordings made at a local bar reveal six MP’s discussing political backchanneling in appointing ambassadors to the United States and Finland. The tapes, first revealed by DV on Wednesday, also reveal the MP’s making misogynistic remarks and mocking a disabled former MP. All three MP‘s are members of the opposition, four are members of The Centre Party (Miðflokkurinn) and two are members of The People‘s Party (Flokkur fólksins). One of the MP‘s is Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, former PM that resigned after the Panama Papers scandal in 2016. Other MP‘s include Gunnar Bragi Sveinsson, former foreign minister, who also made a homophobic remark.

Steingrímur Sigfússon, president of the parliament, has said he is devastated by the revelations and calls are being made for the MP’s to resign.

The recordings, witch are 3 hours and 41 minutes long in duration, were made on the evening of November 20 and were sent anonymously to DV and Stundin. Today DV revealed the recordings were made via a mobile phone by an outraged member of the public that did not recognize all of the MP’s, the MP’s noticed the person but mistook the would be informant for a tourist. The bar in question is Klaustur Downtown Bar, across the street from the Icelandic parliament. Parliament was still in session when the MP’s sat down at the bar.

The MP’s discuss former MP Freyja Haraldsdóttir and one of them makes a sound of a seal.

Sveinsson is heard describing how he appointed former Left Green MP Árni Þór Sigurðsson as an ambassador to Finland to divert public attention from the appointing of former PM Geir H. Haarde as an ambassador to The United States of America. Sveinsson tells his colleagues how the Independence Party in 2014 put pressure on him to appoint Haarde as an ambassador, in turn Sveinsson himself could later expect an appointment as ambassador. Sveinsson has said this was a lie and has apologized to Bjarni Benediksson, former PM now finance minister. Guðlaugur Þór Þórðarson, current foreign minister, says Sveinsson can not expect to be appointed an ambassador. Haarde is still ambassador to the United States, he will leave the office in July 2019. Sigurðsson is now Iceland ambassador to Finland.

The secret tapes also reveal various misogynistic comments. MP’s Sveinsson, Gunnlaugsson and Bergþór Ólason discuss current education minister Lilja Alfreðsdóttir and her sex appeal. They are heard saying: “Who the fuck is that bitch?” and “Fuck that bitch”. They also discuss former MP Freyja Haraldsdóttir, who is disabled, and one of the MP‘s makes a seal sound during the discussions. They also discuss People Party leader Inga Sæland and call her a “cunt” who “cried her way into parliament”. The People Party has called for the resignations of the two People Party MP’s that were present, Ólafur Ísleifsson and Karl Gauti Hjaltason.

Athugasemdir eru á ábyrgð þeirra sem þær skrá. DV áskilur sér þó rétt til að eyða ummælum sem metin verða sem ærumeiðandi eða ósæmileg. Smelltu hér til að tilkynna óviðeigandi athugasemdir.

Fleiri fréttir

Mest lesið

Nýlegt

433Sport
Fyrir 10 klukkutímum

Ein af hetjum gærdagsins tjáir sig í fyrsta skipti um atvikið óhugnanlega- Var klappað lof í lófa eftir að hafa komið til bjargar

Ein af hetjum gærdagsins tjáir sig í fyrsta skipti um atvikið óhugnanlega- Var klappað lof í lófa eftir að hafa komið til bjargar
433Sport
Fyrir 11 klukkutímum

Superliga: Jón Dagur í byrjunarliði AGF í sigri á Álaborg – Nældi sér í gult spjald eftir fjórar mínútur

Superliga: Jón Dagur í byrjunarliði AGF í sigri á Álaborg – Nældi sér í gult spjald eftir fjórar mínútur
433Sport
Fyrir 11 klukkutímum

Superettan: Alex Þór skoraði annan leikinn í röð

Superettan: Alex Þór skoraði annan leikinn í röð
433Sport
Fyrir 12 klukkutímum

Mourinho ítrekar að hann sé ánægður í Róm þrátt fyrir að vera orðaður við Newcastle

Mourinho ítrekar að hann sé ánægður í Róm þrátt fyrir að vera orðaður við Newcastle
Fókus
Fyrir 15 klukkutímum

Afmælisdagurinn er liðinn tíð – Nú er það afmælisvikan

Afmælisdagurinn er liðinn tíð – Nú er það afmælisvikan
433Sport
Fyrir 15 klukkutímum

Enska landsliðið þarf að spila næsta heimaleik sinn á bak við luktar dyr – Knattspyrnusambandið sektað um tæpar 15 milljónir

Enska landsliðið þarf að spila næsta heimaleik sinn á bak við luktar dyr – Knattspyrnusambandið sektað um tæpar 15 milljónir
Fókus
Fyrir 16 klukkutímum

Starfsmenn Hooters fordæma nýja búninginn – „Þetta eru nærbuxur“

Starfsmenn Hooters fordæma nýja búninginn – „Þetta eru nærbuxur“
433Sport
Fyrir 17 klukkutímum

Markvörður Norwich greinist með krabbamein

Markvörður Norwich greinist með krabbamein